Dyskusja redakcyjna. Polityka publiczna wobec opiekunów osób niesamodzielnych - Bakalarczyk, Rafał; Marska-Dzioba, Natalia; Iwański, Rafał; Kubicki, Paweł; Jurek, Łukasz; Matuszczak, Kamil (Studia z Polityki Publicznej, 2018)
Paneliści podczas dyskusji analizowali kilka głównych zagadnień: I. Rolę rodziny i instytucji publicznych w opiece długoterminowej. II. Rozwiązania systemowe w polityce wsparcia opiekunów osób niesamodzielnych. III. Sposób finansowania opieki nad osobami niesamodzielnymi w wieku senioralnym (w tym rola ubezpieczeń społecznych). IV. Zdolność do zapewniania opieki osobom niesamodzielnym i wydatki publiczne na nią, formy wsparcia opiekunów. V. Rolę rynku w zapewnianiu opieki i działania państwa. Outsourcing opiekunów osób niesamodzielnych. Relację między działaniami oddolnymi a działaniami odgórnymi podejmowanymi przez władze centralne. VI. Godzenie roli opiekuna z pracą na wolnym rynku.