Dyskusja redakcyjna. Funkcje wychowawcze szkoły i edukacja moralna w Polsce - Zybała, Andrzej; Broniarz, Sławomir; Czyżowska, Dorota; Federowicz, Michał; Misiuk, Teresa; Osial, Wojciech; Pacewicz, Alicja; Wiśniewski, Jerzy (Studia z Polityki Publicznej, 2020)
Poniższa debata odbyła się 24 września 2019 r. w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Jej przedmiotem była problematyka wychowania/edukacji moralnej w szkołach. Natomiast celem było zarysowanie diagnozy sytuacji w tym zakresie, a więc jak szkoły radzą sobie z realizacją funkcji wychowawczych i kształtowania moralnego uczniów. Na początku odróżniono właśnie funkcje wychowawcze szkół od funkcji dydaktycznych (transmisja wiedzy od nauczycieli do uczniów), pozostawiając tę drugą funkcję do dyskusji przy innej okazji. Omówione zostało także zagadnienie sposobów wytworzenia w szkołach lepszej równowagi między dwiema funkcjami, które realizują: wychowania i przekazywania wiedzy (dydaktyka).