Zalety i wady pogoni za rentą. Renta polityczna w różnych paradygmatach badawczych - Sękowski, Stefan (Studia z Polityki Publicznej, 2021)
Artykuł ukazuje, że to, jak traktujemy rentę polityczną i pogoń za rentą zależy od nastawienia badacza do ingerencji państwa w gospodarkę oraz od tego, jaka teoria regulacji jest mu bliska. Choć teoria pogoni za rentą koresponduje z teorią regulacji opartą na interesie prywatnym (ekonomiczną), badacz musi uwzględnić także podejście bazujące na teorii regulacji opartej na interesie publicznym, jeśli chce właściwie ocenić wpływ pogoni za rentą i kreacji renty politycznej na dobrobyt społeczny. Artykuł zawiera także konceptualizację renty politycznej. Opisuje też różne formy pogoni za rentą i najbardziej podatne na nią systemy ekonomiczne.