Jak zmienia się współzarządzanie miastem w związku z wybuchem pandemii? Przypadek Mediolanu - Bortolotti, Alberto (Studia z Polityki Publicznej, 2022)
Niniejszy artykuł dotyczy wpływu COVID-19 na współzarządzanie miastem Mediolan. Odnosząc się do działań podjętych w 2020 r., autor dowodzi, że gmina miejska Mediolan - pomimo wciąż zmieniającej się sytuacji - ustanowiła strategie średnioterminowe i podjęła radykalne decyzje dotyczące projektowania i korzystania z miasta w perspektywie zrównoważonego rozwoju przy jednoczesnym zarządzaniu pandemią. Zgodnie ze strategią adaptacyjną „Mediolan 2020" przyjęto kilka polityk publicznych w celu zmniejszenia obciążenia miejsc publicznych poprzez rozszerzenie przestrzeni i usług. W szczególności w okresie tym administracja zaplanowała nową politykę ukierunkowaną na wzmocnienie elastyczności miejskiej, rytmów i okresów życia publicznego, zróżnicowanej mobilności, przestrzeni publicznych i zielonych, infrastruktury, współpracy i włączenia społecznego. Podsumowując, autor stwierdza, że pandemia na nowo określiła dobrobyt miejski Mediolanu w odniesieniu do zrównoważonej transformacji i nowych wyzwań społecznych determinowanych scenariuszem globalnym.