Rodzaje aktorów w dyskursie publicznym. Perspektywa instytucjonalizmu dyskursywnego - Ćwiklicki, Marek; Mirzyńska, Anna (Studia z Polityki Publicznej, 2024)
Celem badań opisanych w artykule jest identyfikacja aktorów, uczestników dyskursu publicznego uwzględnianych w badaniach stosujących podejście instytucjonalizmu dyskursywnego. Z tego względu główne pytania badawcze to: które rodzaje aktorów wyszczególnia się najczęściej w dyskursie publicznym? Jakie są ich rzeczywiste konfiguracje, czyli z kim dane grupy aktorów najczęściej współwystępują? Jakie źródła informacji wykorzystuje się do opisu ich udziału w dyskursie publicznym? Odpowiedzi na te pytania są udzielone na podstawie analizy artykułów zidentyfikowanych w wyniku systematycznego przeglądu literatury, w których wiodącą metodologią badawczą jest instytucjonalizm dyskursywny stosowany do badania polityk publicznych. Wartością dodaną artykułu jest identyfikacja najczęściej badanej konfiguracji aktorów dyskursu publicznego i określenie głównego dyskursu (koordynacyjnego i komunikacyjnego).