How indicative are the indicative financial tables – Case Study of the Operational Programme Infrastructure and Environment (2007-2020) - Firek, Aleksandra; Kajma, Szymon; Tyc, Tomasz (Studia z Polityki Publicznej, 2025)
Celem artykułu jest ocena poziomu różnicy między planowaną alokacją środków krajowych i unijnych a rzeczywistym poziomem ich wydatkowania w ramach Programu Operacyjnego "Infrastruktura i środowisko". Ma to na celu ocenę skuteczności procesu planowania, który został podjęty przez Instytucję Zarządzającą. Podczas gdy raporty ewaluacyjne opracowywane na poziomie krajowym lub na poziomie Komisji Europejskiej analizują skuteczność programu przez pryzmat jego wyników, zarządzanie finansami jest badane przy użyciu innych technik. W ten sposób obszar całego procesu planowania jest do pewnego stopnia ignorowany w oficjalnym procesie ewaluacyjnym. Polska jest zwykle wskazywana jako jeden z liderów pod względem absorpcji funduszy UE i ma jeden z najniższych odsetków nadużyć finansowych (znacznie poniżej wyników uzyskanych przez wiele zachodnioeuropejskich państw członkowskich UE). Wykazują one jednak raczej techniczną zdolność do identyfikowania najlepiej dopasowanych projektów i zdolność do właściwego zarządzania całym procesem finansowym. Rozbieżności zidentyfikowane na poziomie Priorytetów Inwestycyjnych były w większości przypadków znacznie poniżej 1.0 pp.