Dostatek dla swoich. Specyfika populistycznej polityki społecznej - Anioł, Włodzimierz (Studia z Polityki Publicznej, 2024)
W badaniach nad współczesnym populizmem zaznacza się relatywny deficyt całościowych, a nie tylko przyczynkarskich opracowań poświęconych konkretnym politykom publicznym, jakie prowadzone są zwłaszcza przez rządzących samodzielnie populistów. Celem artykułu jest próba określenia specyfiki oraz porównawcze spojrzenie na trzy różne odmiany populistycznej polityki społecznej: latynoamerykańską, zachodnioeuropejską oraz środkowo-wschodnioeuropejską. W sytuacji dość słabego rozpoznania tematu w literaturze naukowej, szczególnie w ujęciu porównawczym, zaprezentowane tu uwagi nie są rygorystyczną, wysoce zdyscyplinowana analizą komparatystyczną wybranych przypadków. Jest to raczej wsparty ogólniejszą refleksją teoretyczną generalny ogląd sytuacji oraz garść empirycznych ilustracji pokazujących obserwowane w różnych częściach świata modelowe wzory populizmu socjalnego (takie jak szowinizm socjalny czy klientelizm socjalny), które wykazują wobec siebie pewne podobieństwa, ale też wyróżniają się swą własną regionalną i krajową specyfiką.