Ekoinnowacje: przykład inwestycji w bezemisyjny transport w Miejskim Zakładzie Komunikacji Sp. z o.o. w Zielonej Górze - Gąsiorek-Kowalewicz, Anna; Zarębski, Andrzej; Suchodolski, Oskar (Studia z Polityki Publicznej, 2025)
W artykule omówiono zagadnienia związane z wprowadzeniem pojazdów elektrycznych w transporcie publicznym. Przedstawiono wybrane aspekty prawne zawarte w dokumentach unijnych oraz krajowych dotyczące wdrożenia autobusów z napędem alternatywnym w systemie miejskiej komunikacji. Opisano korzyści wynikające bezpośrednio z eksploatacji tych pojazdów, jak również omówiono wyzwania stojące przed jednostkami wdrażającymi elektryczny tabor, w tym m.in. kwestia potrzeby rozbudowy infrastruktury elektroenergetycznej do ładowania akumulatorów tego typu pojazdów. W artykule zaprezentowano innowacyjne inwestycje oraz zmiany w formie zarządzania w Miejskim Zakładzie Komunikacji Sp. z o.o. w Zielonej Górze (dalej: MZK), które przyczyniły się do znacznego udoskonalenia funkcjonowania przedsiębiorstwa oraz podniesienia standardu świadczonych usług na światowym poziomie, szczególnie pod kątem promowania niskoemisyjnego transportu publicznego oraz koncepcji rozwoju zrównoważonego.