Samorząd terytorialny jako podmiot gospodarczy - Dolewka, Zofia; Wojciechowski, Marek (Studia z Polityki Publicznej, 2024)
Przedmiotem artykułu jest próba zidentyfikowania roli samorządu terytorialnego (jako instytucji publicznej) w działalności gospodarczej. W samorządzie jest nią wykonywanie zadań własnych (głównie poprzez świadczenie usług) w celu zaspokojenia potrzeb społecznych, jak też podejmowanie różnych działań w kierunku kształtowania warunków rozwoju lokalnego i przedsiębiorczości. Na tym polega dwoista rola samorządu jako usługodawcy i kreatora rozwoju. Opracowanie ma charakter analityczno-opisowy na podstawie przeglądu i interpretacji literatury przedmiotu oraz obserwacji praktyki. Tezą przyjętą w rozważaniach jest twierdzenie, że samorząd w całokształcie swojego działania kieruje się myśleniem ekonomicznym i odrębną logiką funkcjonowania w działalności gospodarczej (przedsiębiorczości). Ze względów strukturalno-funkcjonalnych, samorząd terytorialny posiada znamiona typowe dla podmiotu przedsiębiorczości.