Tworzenie posocjalistycznego państwa rozwojowego. Ekonomia Polityczna Transformacji i Rozwoju Chin - Bolesta, Andrzej (Studia z Polityki Publicznej, 2015)
Na początku polskiej post-socjalistycznej transformacji gospodarczej i politycznej ówczesny Prezydent Polski i ikona polskiej walki o demokrację, Lech Wałęsa, zadeklarowali, odnosząc się do polskiej gospodarki, że powinniśmy budować "drugą Japonię". Stwierdzenie to było od czasu do czasu wyśmiewane, ponieważ Japonia reprezentowała wielki sukces gospodarczy, ale mimo to osiągnęła zupełnie inne, historyczne, systemowe i, co najważniejsze, kulturowe otoczenie. Polacy patrzyli na Zachód w wąskim zakresie systemowych ustaleń i polityk jako rozwiązań dla ich postsocjalistycznego zacofania i nigdy tak naprawdę nie rozważali innych opcji.