Amerykańska polityka wobec rynku pracy a weterani pokolenia 9/11 - Korolczuk, Adam (Studia z Polityki Publicznej, 2015)
Jeszcze kilka lat temu zatrudnienie weterana było kojarzone w Stanach Zjednoczonych z działalnością charytatywną. Obecnie zarówno administracja publiczna, jak i wiele firm sektora prywatnego wyrażają chęć pomocy byłym żołnierzom. Wygaszanie obecności Amerykanów w Afganistanie, połączone z cięciami wydatków na obronę, spowoduje, że z sił zbrojnych będzie musiało odejść w ciągu najbliższych pięciu lat około miliona żołnierzy. Większość z nich zasili rynek pracy, jednak znaczna część, zwłaszcza najmłodszych weteranów wojen w Iraku i Afganistanie, pozostanie bezrobotna. Sprawy weteranów są niezwykle istotne zarówno dla prezydenta Stanów Zjednoczonych, Kongresu, jak i całego społeczeństwa amerykańskiego, gdyż związane są z ekonomiczno-społeczną stroną funkcjonowania państwa. Natomiast błędne wyobrażenie na temat byłych żołnierzy uniemożliwia wykorzystanie ich potencjału oraz nabytych w wojsku umiejętności i nie przekłada się w żaden sposób na ekonomię państwa. Taka sytuacja jest frustrująca, ponieważ weterani potrafią być bardzo dobrymi pracownikami, posiadają wiele zalet, które są pożądane wśród zatrudniających, m.in. umiejętności przywódcze, współdziałanie, lojalność, inicjatywę.