W stronę bardziej „zwinnego” prowadzenia polityki publicznej - Kasianiuk, Krzysztof (Studia z Polityki Publicznej, 2016)
W artykule prowadzona jest dyskusja nad wartościami i zasadami tzw. "zwinnego" zarządzania (AGILE methodologies) w kontekście polityki publicznej. Następuje próba odpowiedzi na pytanie o możliwość włączenia tych wartości i zasad do procesu realizacji polityki publicznej. Znane z sektora informatycznego metody przyciągają coraz większą uwagę praktyków zaangażowanych w prowadzenie polityki publicznej na świecie. Wydaje się, że podejście to ma dużą przewagę nad dotychczas stosowanymi metodami prowadzenia polityki publicznej, ponieważ pozwala na o wiele szybsze dostosowanie polityki do pojawiających się zmian otoczenia. Jednocześnie jednak, od instytucji prowadzących politykę publiczną w podejściu tym wymaga się na bieżąco silnej zdolności do regulowania zróżnicowania zachodzącego w trakcie realizacji polityki.