Wybory do Parlamentu Europejskiego w 2014 r. W Polsce: ocena wyzwań dla Unii Europejskiej - Osiński, Joachim; Pytlik, Bogusław (Studia z Polityki Publicznej, 2016)
Artykuł porusza kwestię wyborów do Parlamentu Europejskiego w Polsce. Autorzy omawiają przepisy wyborcze i kontekst instytucjonalny do wyborów. Wybrali oni wybory w 2014 r. Na tle historycznych wyborów do Parlamentu Europejskiego w 2004 i 2009 roku. Autorzy podkreślają, że najważniejszym wyzwaniem związanym z wyborami jest niska frekwencja. Głównymi przyczynami stanu rzeczy jest niska jakość wiedzy o instytucjach europejskich oraz niezadowolenie społeczne obywateli Polski z sytuacji ekonomicznej i politycznej zarówno w Europie, jak i w Polsce.