Strategia Unii Europejskiej dla regionu Morza Bałtyckiego – przykład lepszego i efektywniejszego zarządzania - Śmigerska-Belczak , Iwona (Studia z Polityki Publicznej, 2017)
Współpraca międzynarodowa w regionie Morza Bałtyckiego, a w szczególności państw skandynawskich, ma bardzo długą tradycję i wpłynęła na instytucjonalizację regionalnych stosunków międzynarodowych. Obecna Strategia Unii Europejskiej dla regionu jest pierwszą makroregionalną strategią UE, opartą na wcześniejszych doświadczeniach. Jej głównym celem jest wzmacnianie współpracy w regionie i promowanie zrównoważonego rozwoju, aby sprostać wspólnym wyzwaniom. Strategia przyniosła lepszą koordynację i efektywność istniejącej współpracy. Do wiosny 2014 r. region Morza Bałtyckiego był postrzegany jako region modelowy dla uwieńczonej sukcesem transformacji, bliskiej współpracy regionalnej, wymiany handlowej i bezpieczeństwa. Jednak obecnie staje on w obliczu nowych wyzwań związanych ze zmieniającą sie sytuacją polityczną (relacje UE–Rosja, brexit, migracje itp.). Zasady i formy zarządzania w regionie Morza Bałtyckiego okazały się być efektywne i wystarczające, aby sprostać problemom ekonomiczno-społeczno-politycznym. Jest to też odpowiedź na pytanie, czy jest jakiś dowód na istnienie modelowych reguł, form i sposobów współpracy, które mogłyby być powielane. Rezultatem tego jest wprowadzenie kolejnych trzech unijnych strategii makro-regionalnych.