Polityka publiczna wobec tymczasowego kryzysu lub trwałej zmiany strukturalnej w dobie katastrof, kryzysów i pandemii - Davis Bivens, Nicola; Miller, DeMond Shondell (Studia z Polityki Publicznej, 2022)
W niniejszym opracowaniu wykorzystano studia przypadków do omówienia znaczenia informacji, dezinformacji i ewolucji danych naukowych w ramach rozwoju polityki zdrowia publicznego wobec pandemii COVID-19. Dwa obszary rozwoju tej polityki publicznej koncentrują się na 1) ryzyku i środkach ostrożności w zakresie zdrowia publicznego (np. nakazach noszenia masek, protokołach higienicznych i dystansowaniu społecznym) oraz 2) ryzyku i polityce gospodarczej/turystycznej (np. zamknięciu gospodarek regionalnych, ograniczeniu podróży, zamknięciu granic). Kluczowe w prezentowanej analizie jest zrozumienie procesu powstawania ryzyka społecznego i zaufania publicznego do instytucji i osób w ramach tych instytucji, które tworzą politykę publiczną z myślą o nagłych przypadkach, sytuacjach przejściowych i długotrwałych. Artykuł kończy się rekomendacjami dotyczącymi zwiększania zaufania publicznego do instytucji rządowych i zarządzania ryzykiem w okresach katastrof, kryzysów i pandemii.