Problemy dotyczące udziału społeczeństwa w kształtowaniu polityki publicznej w Republice Południowej Afryki - Umoh, Samuel Uwem (Studia z Polityki Publicznej, 2022)
Skuteczność demokracji przedstawicielskiej w Republice Południowej Afryki jest wątpliwa, na co wskazują powtarzające się protesty dotyczące świadczenia usług publicznych, potwierdzające, że opinie obywateli są niesłyszane, oraz brak zaufania do Parlamentu. W związku z tym posłowie opracowują strategie stanowiące przykład demokratycznych innowacji, które mają zaangażować obywateli w kształtowanie polityki publicznej jako platformy do dyskusji. W tym kontekście w artykule omówiono udział społeczeństwa w tworzeniu polityki publicznej oraz to, w jaki sposób spadek zaufania do Parlamentu stanowi przesłankę tworzenia demokratycznych innowacji jako sposobu na zwiększenie udziału obywateli w działaniach Parlamentu. W pracy zidentyfikowano również problemy, które dotyczą zaangażowania publicznego. Dane pochodzą z wywiadów z 16 posłami, obserwacji debat plenarnych, protokołów parlamentarnych, raportów Hansarda, protokołów komisji selekcyjnych i stałych oraz wystąpień parlamentarnych. Wyniki badań sugerują, że pomimo złożoności procesu zwiększania zaangażowania społecznego w Republice Południowej Afryki Parlament od 1994 r. poczynił znaczne postępy w poszerzaniu demokratycznych innowacji wykorzystywanych w tym celu. Niemniej jednak osoby znajdujące się w niekorzystnej sytuacji nadal są marginalizowane w procesie kształtowania polityki publicznej. W artykule wskazano potrzebę edukacji politycznej i udziału społeczeństwa w tworzeniu polityki publicznej w celu wzmocnienia instytucji demokratycznych w Republice Południowej Afryki.