Zaspokojenie potrzeb konsumentów usług turystycznych w miastach poprzemysłowych - obiekty Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego - Suchecki, Kajetan (Studia z Polityki Publicznej, 2024)
Szlak Zabytków Techniki Województwa Śląskiego to szlak kulturowy składający się z kilkudziesięciu obiektów rozrzuconych po całym województwie. Jego funkcjonowanie, wynikające z założeń strategicznych władz województwa śląskiego, napędza ruch turystyczny w obiektach będących jego częścią, działających także na zasadach komercyjnych, co przekłada się na zainteresowanie turystyką w regionie, w tym konieczność korzystania przez turystów – konsumentów z produktów oferowanych w ramach oferty województwa śląskiego. Celem pracy, to jest oceny podaży towarów i usług oferowanych na opisywanym szlaku kulturowym oraz jej relacji z potrzebami – popytem, jaki zgłaszają konsumenci. Stopień realizacji tych potrzeb został przebadany w trakcie badań bezpośrednich na Szlaku Zabytków Techniki. Badanie odbyło się w okresie maj – sierpień 2019 roku w formie wywiadu bezpośredniego z konsumentami odwiedzającymi kilka wybranych obiektów Szlaku. Stopień realizacji zgłaszanych potrzeb oraz poziom dostępności do towarów i usług na Szlaku Zabytków Techniki zostały w znacznej mierze ocenione przynajmniej jako wystarczające. Niektóre z nich wymagają jeszcze poprawy, co może być drogowskazem z jednej strony dla samorządowców Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii, a z drugiej strony dla przedsiębiorców oferujących swoje produkty w pobliżu obiektów Szlaku Zabytków Techniki.