Economic Crime Analysis in the Regions of the Czech Republic in Relation to Macroeconomic Data - Vlčková, Miroslava; Šejba, Roman (Studia z Polityki Publicznej, 2024)
Działalność przestępcza jest poważnym, ale niestety nieuniknionym zjawiskiem, które należy uregulować lub zminimalizować. Niniejsza praca dotyczy analizy przestępczości w latach 2008–2022, a jej głównym celem jest określenie związku pomiędzy wyjaśnionymi przestępstwami a całkowitą liczbą przestępstw, a także związku pomiędzy wagą przestępstw a bezrobociem i przeciętnymi wynagrodzeniami. Ponadto ma na celu prognozowanie wskaźników przestępczości na najbliższe sześć lat. Dodatkowo, w oparciu o wielokrotną regresję liniową, porównuje się przestępczość w Czechach z krajami sąsiednimi. Stwierdzono, że istnieje dodatnia liniowa zależność pomiędzy liczbą przestępstw a liczbą przestępstw wyjaśnionych. Podobnie istnieje istotna statystycznie ujemna zależność pomiędzy liczbą przestępstw a przeciętnym wynagrodzeniem. Po przeprowadzeniu analizy w odniesieniu do krajów sąsiadujących z Republiką Czeską, można zauważyć, że rozwój przestępczości w Czechach wykazuje podobną tendencję jak w Republice Słowackiej i Niemczech.