Modele oceny formalnej instytucji kultury na przykładzie muzeów - Kopeć, Katarzyna (Studia z Polityki Publicznej, 2025)
Celem artykułu jest analiza rozwiązań w zakresie oceny formalnej muzeów w państwach europejskich (Niderlandy, Finlandia, Dania) oraz anglosaskich (Stany Zjednoczone, Wielka Brytania). Tekst omawia zjawisko projakościowych działań standaryzacyjnych instytucji kultury, wskazuje ponadto na różnorodne formy diagnozy z perspektywy formalnej oceny instytucjonalnej w muzeach. Kolejna część pracy omawia istniejące rozwiązania w zakresie oceny formalnej muzeów w analizowanych państwach oraz wyróżnia modele oceny formalnej muzeów (model certyfikacyjny, model akredytacyjny, model monitorowania jakości), biorąc pod uwagę trzy kryteria: dobrowolne uczestnictwo w programie, nadzór ze strony organizatora będącego podmiotem publicznym oraz związek z finansowaniem muzeów.