Zasadność funkcjonowania regulatora odpowiedzialnego za zatwierdzanie wniosków taryfowych za wodę i ścieki w świetle polityki publicznej - Mielko, Cezary Jan (Studia z Polityki Publicznej, 2024)
Przedmiotem artykułu jest ocena zasadności powołania i funkcjonowania regulatora (PGW Wody Polskie), odpowiedzialnego za zatwierdzanie taryf za dostarczanie wody oraz odprowadzanie ścieków. Poszukiwano odpowiedzi co do sensu jego funkcjonowania i czy powierzone zadania są przez niego realizowane w sposób prawidłowy. Podstawą analizy jest badanie dokumentów. Autor stawia tezę głoszącą, że lepszym rozwiązaniem od obecnego jest powrót do zatwierdzania taryf na poziomie rad gmin, tak jak miało to miejsce przed nowelizacją prawa w tym zakresie. Wskazuje także na wymiar polityczny w procesie podejmowania decyzji przy zatwierdzaniu taryf. Artykuł nawiązuje do reguł analizy instytucjonalnej zwracając uwagę na fakt, iż instytucje posiadają kluczowe znaczenie dla procesów decydowania publicznego, postaw i zachowań aktorów działań publicznych, a także uzyskiwanych rezultatów z podejmowanych działań.