Inicjatywa obywatelska w Szwajcarii i w Polsce - Ziobrowski, Jacek (Studia z Polityki Publicznej, 2025)
W artykule autor przedstawia i porównuje funkcjonowanie instytucji inicjatywy obywatelskiej w ramach demokracji szwajcarskiej i w Polsce. Formułuje hipotezę że wprowadzenie niektórych rozwiązań bliskich szwajcarskiej inicjatywie ludowej mogłyby, pod pewnymi warunkami, korzystnie wzbogacić polski system polityczny. Twierdzi też, że co najmniej dwa z takich warunków nie zostaną spełnione w najbliższych latach. Na rzecz tego twierdzenia przemawia m.in. to, że większość Szwajcarów biorących udział w głosowaniach kieruje się odmiennymi racjami niż ogół polskich wyborców. Racje Szwajcarów ukazuje (w niewielkim zakresie) zamieszczony w artykule opis dwóch szwajcarskich inicjatyw ludowych.