Rezylientność i adaptacyjność polityki zdrowotnej w czasach zagrożeń egzystencjalnych: Studium na przykładzie kadry medycznej. - Wrześniewska-Wal, Iwona; Korporowicz-Żmichwoska , Violetta (Studia z Polityki Publicznej, 2025)
Przedmiotem artykułu jest polityka zdrowotna z punktu widzenia kadr medycznych. Analizie poddano regulacje prawne dotyczące procesu rozszerzania kompetencji i zmiany ról osób wykonujących zawody medyczne m.in. lekarzy i lekarzy dentystów, pielęgniarek i położnych, fizjoterapeutów, farmaceutów i ratowników medycznych. Celem pracy jest próba odpowiedzi na pytanie czy zachodzące po pandemii COVID-19 zmiany w kształceniu zawodów medycznych w Polsce pozwolą na budowę systemu ochrony zdrowia efektywnie reagującego na zmiany i odpornego na przyszłe kryzysy. Przeprowadzona analiza pozwoliła na sformułowanie wniosków, które mogą zostać wykorzystane do prac legislacyjnych i kreowania spójnej polityki zdrowotnej, której celem jest świadczenie skutecznych i zrównoważonych usług zdrowotnych. Zmiany powinny koncentrować się na: zapewnieniu elastycznych programów edukacji wszystkich zawodów medycznych, delegowania części zadań na zawody niemedyczne oraz wzmocnieniu związku między edukacją a praktyką i odpowiedzialnością pracowników medycznych.