Barriers and Drivers to Business Growth and Innovativeness: Example of Polish Companies - Kachel, Katarzyna (Studia z Polityki Publicznej, 2025)
Celem artykułu była analiza czynników oraz barier wpływających na wzrost i innowacje polskich przedsiębiorstw. Autorka dokonała analizy czynników sprzyjających oraz barier ograniczających rozwój i innowacyjność polskich przedsiębiorstw, prezentując wyniki badań empirycznych przeprowadzonych wśród 70 firm różnej wielkości. Próba w badaniu została dobrana w sposób losowo-warstwowy, uwzględniający takie warstwy jak wielkości firmy, sekcje PKD. Artykuł ma charakter badawczo-analityczny, oparty na przeglądzie literatury, analizie danych wtórnych oraz badaniu ankietowym, które zastosowało ilościowe techniki badawcze (CATI). Teza artykułu wskazuje, że poziom innowacyjności polskich przedsiębiorstw jest silnie zróżnicowany w zależności od wielkości przedsiębiorstwa, a rozwój innowacji ograniczają m.in. brak zasobów finansowych, niewystarczająca infrastruktura badawczo-rozwojowa oraz niska współpraca między firmami a instytucjami naukowymi. Wyniki badań ujawniają również, że kluczowe znaczenie dla wdrażania innowacji mają zasoby wewnętrzne firm, takie jak kapitał ludzki i zdolność do adaptacji, oraz czynniki zewnętrzne, jak stabilność regulacyjna i dostęp do finansowania. Autorka konkluduje, że skuteczna eliminacja barier i aktywne wykorzystanie czynników wspierających innowacyjność mogą znacząco zwiększyć konkurencyjność polskich przedsiębiorstw na rynku krajowym i międzynarodowym.