Partnerstwo Otwartego Rządu jako nowa inicjatywa międzyrządowa - Zawiślińska, Izabela (Studia z Polityki Publicznej, 2015)
Pojawiające się z coraz większą częstotliwością w ostatnich dziesięcioleciach kryzysy gospodarcze połączone z pogarszającą się sytuacją w sferze finansów publicznych nie zawsze powodowane są błędnymi decyzjami władz publicznych czy ich niegospodarnością. Kryzysy zaufania do instytucji finansowych, połączone w wielu państwach z kryzysami zaufania do państwa, skłaniają do poszukiwania nowych rozwiązań w sferze zarządzania instytucjami publicznymi oraz ich relacji z otoczeniem krajowym i międzynarodowym. W ten nurt wpisuje się koncepcja otwartego rządu (OGP). Jest to w pewnym sensie nowy, choć w wypadku niektórych państw jedynie zmodernizowany, sposób organizacji działań oraz samych instytucji w państwie, wykorzystujący cyfrowe narzędzia technologiczne i komunikacyjne w celu zwiększenia współudziału obywateli w rządzeniu na wszystkich szczeblach sprawowania władzy i podejmowania decyzji. Ponadto zakłada się, że wiedza i zaangażowanie obywateli mogą posłużyć do skuteczniejszego rozwiązywania problemów zarówno na szczeblu centralnym, jak i lokalnym. W artykule Autorka stara się wyraźnie podkreślić, że o ile sama inicjatywa Partnerstwa Otwartego Rządu powinna być oceniana pozytywnie, to nie można jej traktować jako panaceum na współczesne problemy w zarządzaniu państwem i komunikacji ze społeczeństwem. Samo członkostwo nie stanowi gwarancji usprawnienia procedur, mechanizmów i instytucji oraz zaangażowania społeczeństwa w życie publiczne. To konkretne działania ukierunkowane na wzrost przejrzystości, efektywności oraz współpracy i partycypacji obywateli stanowią wyznacznik zmian. A te mogą być podejmowane w ramach Partnerstwa, jak również poza nim.