Polityka gospodarcza i bezpieczeństwo ekonomiczne Australii w najbliższej perspektywie do roku 2025 - Sprengel, Mieczysław (Studia z Polityki Publicznej, 2015)
Według przewidywań skala i prędkość procesów ekonomicznych mających nadejść w następnych dekadach XXI wieku będzie znacząca. W dłuższej perspektywie czasowej należy spodziewać się dalszego wzrostu znaczenia Australii. Cały region Azji łącznie z Australią stał się interesujący dla polityków, przedsiębiorców i naukowców. Australia stała się w XXI wieku szczególnym podmiotem w globalnej polityce gospodarczej. Wydaje się, że od rozwoju państw położonych w Azji będzie zależała ekonomiczna przyszłość świata. Sytuacja gospodarcza w Australii będzie się zmieniała. Niektóre państwa w tym regionie osiągnęły zadowalający poziom produkcji i cieszą się już rozwiniętą gospodarką. Przesłanki ekonomiczne rysują optymistyczny obraz wzrostu dochodów dla Australii w następnej dekadzie. W rozwikłaniu zagadnień ekonomicznych pomocne są statystyki opublikowane przez wiarygodne instytucje krajowe i międzynarodowe. Upoważniają one do określenia pozytywnego trendu dotyczącego przyszłości Australii do 2025 r. Zapowiada się, że regionalny rozwój gospodarczy doprowadzi do znacznego ożywienia gospodarczego. W artykule analizie poddane zostały wybrane zagadnienia polityki gospodarczej i ich rezultaty: PKB na osobę, wzrost gospodarczy, demografia, udział państw i regionów w produkcji światowej i udział Australii w światowym handlu. Mieszkająca w regionie Azji znaczna liczba ludzi(ponad połowa populacji globu) stanowi jednocześnie poważny odsetek konsumentów. Dokonujące się przeobrażenia w życiu społeczeństw wspomnianych państw są efektem rozwoju edukacji, komunikacji i technologii. Australia w związku z dokonującym się rozwojem ekonomicznym i społecznym regionu stanie się jego beneficjentem i wzmocni się gospodarczo.