Agencje antykorupcyjne – cudowne panaceum przeciwko korupcji czy piąte koło u wozu? Analiza z perspektywy konstruktywistycznej teorii problemów społecznych - Makowski, Grzegorz (Studia z Polityki Publicznej, 2016)
Konstruktywizm to najbardziej dynamicznie rozwijająca się koncepcja w socjologii problemów społecznych . Projekty badawcze oparte na tym paradygmacie, zwłaszcza te poświęcone korupcji, dostarczają cennych informacji i umożliwiają formułowanie wniosków na temat natury tego zjawiska, co byłoby trudne do osiągnięcia na podstawie innych teoretycznych tradycji . Głównym celem tego artykułu jest pokazanie, w jaki sposób konstruktywistyczne podejście może być zastosowane, aby lepiej zrozumieć naturę współczesnej korupcji i dlaczego jedno z najbardziej popularnych rozwiązań w dzisiejszych czasach, agencje antykorupcyjne (ACAS), tak często zawodzą. Według autora jeden z najważniejszych powodów, dlaczego ACAS nie są skuteczne, jest silnie związany z tym jak problem społeczny korupcji jest skonstruowany