Stany Zjednoczone - Tajwan i USA - Polska, niespójna asymetria: analiza porównawcza - Ostaszewski, Piotr (Studia z Polityki Publicznej, 2016)
Artykuł dotyczy porównania dwóch przypadków niekonfrontacyjnej asymetrii w stosunkach międzynarodowych: między Tajwanem a Stanami Zjednoczonymi oraz między Polską a Stanami Zjednoczonymi. Autor bada różnice i elementy wspólne obu sytuacji. Wynik stanowi podstawę do badań porównawczych dotyczących nie tylko międzynarodowej sytuacji Tajpej i Warszawy, ale także wprowadzenie do porównawczych podejść dotyczących wydarzeń politycznych w Europie Wschodniej i Azji Wschodniej.