Działalność i funkcjonowanie przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym w Polsce - Hryniewicka, Magdalena (Studia z Polityki Publicznej, 2017)
Artykuł podejmuje problematykę funkcjonowania w Polsce przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym. W tym celu przedstawiono miejsce przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym w Polsce, kierunki pochodzenia kapitału zagranicznego oraz jego rozmieszczenie, eksport, import i inwestycje przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym. Zaprezentowano atrakcyjność prowadzenia biznesu w Polsce na tle innych krajów oraz dokonano oceny działalności przedsiębiorstw z kapitałem zagranicznym.