Komunikowanie w warunkach różnorodności - Rawłuszko, Marta (Kobieta i Biznes, 2009)
Komunikacja to jeden z podstawowych wymiarów działania każdej organizacji. Będąc kluczowym obszarem powstawania relacji międzyludzkich, komunikacja w decydujący sposób wpływa na efektywność każdego zespołu lub przedsięwzięcia. Z jednej strony, komunikacja wewnętrzna buduje zaangażowanie pracowników i pracownic, z drugiej zaś, za pomocą komunikacji zewnętrznej kształtujemy wizerunek organizacji oraz budujemy swoje relacje z partnerami i otoczeniem. Myśląc o komunikacji w kontekście fi rmy warto pamiętać o stosunkowo rzadko dyskutowanym, choć coraz istotniejszym zagadnieniu, jakim jest różnorodność.(fragment tekstu)