Kapitalne doświadczenie czy stracony czas? Bilans wyjazdów zagranicznych w kontekście kapitału kulturowego śląskich reemigrantek - Chodacz, Weronika (Kobieta i Biznes, 2011)
Z perspektywy jednostki praca poniżej kwalifikacji za granicą może być frustrująca i wiązać się z utratą statusu społecznego, co nie przekłada się jednak na spadek samooceny. Większość reemigrantek uważa, że decyzja o wyjeździe zagranicznym była zdecydowanie słuszna i aż 90 % sądzi, że dzięki emigracji wzrosła ich wiara we własne siły. Utratę kapitału kulturowego rekompensuje im pozyskanie kapitału ekonomicznego i społecznego (95 % kobiet deklaruje, że za granicą nawiązało interesujące znajomości), a problemy z odnalezieniem się na rynku pracy dotykają mniej niż połowy kobiet. Nowe doświadczenia życiowe wpływają natomiast na pozytywną ocenę wyjazdu.