Opinie kobiet naukowców na temat różnic genderowych w zawodzie naukowca - Jedlikowska, Dorota (Kobieta i Biznes, 2014)
Niniejszy artykuł jest próbą opisu środowiska akademickiego z perspektywy gender, to znaczy zwracającej uwagę na różnice między kobietami a mężczyznami. Wnioski zawarte w artykule stanowią rekonstrukcję problemów wyłonionych w trakcie wywiadów pogłębionych. Celem artykułu jest prezentacja materiału badawczego zebranego na podstawie wywiadów przeprowadzonych z kobietami naukowcami zarządzającymi uczelniami wyższymi w Krakowie w latach 2008-2012. Oś zainteresowań badawczych przebiegała wzdłuż problemów: rodziny i pracy, definiowania karier naukowo-administracyjnych oraz dostrzegania barier społeczno-kulturowych z perspektywy subiektywnego doświadczenia kobiet.