Podział pracy odpłatnej i nieodpłatnej między kobiety a mężczyzn: teoria, stan i perspektywy - Zachorowska-Mazurkiewicz, Anna (Kobieta i Biznes, 2022)
Głównym problemem podejmowanym w tym artykule jest podział pracy odpłatnej i nieodpłatnej między kobiety a mężczyzn oraz perspektywy zmian w tym obszarze, które skutkować mogą zwiększeniem obciążenia kobiet pracą. W pierwszej części zawarto rozważania definicyjne, w dalszej kolejności przedstawiono aktualne dane dotyczące podziału pracy według płci w Polsce, co traktować należy jako studium przypadku jednego kraju, prezentujące pewien uniwersalny podział. W części ostatniej skupiono się na prognozowanych zmianach dotyczących świata pracy. W artykule wykorzystano dane statystyczne dotyczące budżetów czasu Polaków, zgromadzone przez Główny Urząd Statystyczny oraz raporty, m.in. Międzynarodowej Organizacji Pracy. (fragment tekstu)