Równouprawnienie kobiet w Szwecji - Kondrat, Marlena (Kobieta i Biznes, 2022)
Opracowanie jest poświęcone równouprawnieniu kobiet i mężczyzn w Szwecji z uwzględnieniem dwóch sfer: rynku pracy i rodziny. Przez cały okres powojenny Szwecja podejmowała działania zmierzające do włączenia problematyki równości płci do polityki społecznej. Wspieranie aktywności zawodowej kobiet oraz umożliwianie im godzenia obowiązków domowych z pracą poza domem przejawiała się m.in. tym, że stworzono urlopy rodzicielskie dla ojców, co znacznie ułatwiło kobietom rozwój kariery zawodowej. W 1980 r. 95% kobiet żądało przekształcenia świadczeń macierzyńskich w świadczenia rodzicielskie, dostępne również dla mężczyzn [Sainsbury 2003:94]. W latach 80. uchwalono ustawę o równości kobiet i mężczyzn w miejscu pracy wprowadzającą zakaz dyskryminacji i ustanawiającą urząd rzecznika ds. równouprawnienia. (fragment tekstu)