Kobiety w tenisie – historia walki o równość - Łesyk, Michał (Kobieta i Biznes, 2024)
Sport kobiet przeżywał w ostatnich dekadach intensywny rozwój. Profesjonalizacja i wzrost zainteresowania ze strony publiczności widoczne były w wielu dyscyplinach. Niemniej jednak zarobki sportsmenek w praktycznie każdej dyscyplinie są niższe od zarobków mężczyzn uprawiających dany sport. Tenis uchodzi za dyscyplinę przodującą w realizacji równościowych aspiracji zawodniczek. Celem artykułu jest zaprezentowanie kluczowych momentów w historii kobiecego tenisa, opisanie walki o lepszy status tenisistek oraz oporu, na jaki te starania napotykały. Podkreślono, że w tenisie wciąż występują znaczące rozbieżności zarobkowe ze względu na płeć. Podjęto próbę wytłumaczenia tych nierówności, ale zwrócono także uwagę, że nierówności dotyczą nie tylko wynagrodzeń. W artykule opisano system rang turniejów tenisowych i zakorzenione w nim nierówności szans, jak również problemy formalne, z którymi muszą mierzyć się tenisistki. We wnioskach podkreślono, że w kwestii równości płci w tenisie dużo udało się osiągnąć, niemniej jednak wciąż dostrzec można przejawy dyskryminacji kobiet. Walka o równe traktowanie nie jest skończona i powinna być prowadzona, jak wskazuje historia, przez same tenisistki.