Dobra i zła sytuacja finansowa starszych wdów w Polsce - Timoszuk, Sylwia (Kobieta i Biznes, 2022)
Jedną z najważniejszych składowych sytuacji życiowej człowieka jest status materialny. Nic zatem dziwnego, że w dyskursie naukowym zagadnieniem wzbudzającym duże zainteresowanie jest pytanie o to, w jakim stopniu jednostka jest zdolna do zaspokajania swoich potrzeb za pomocą osiąganych dochodów [Błędowski 2012]. Temat ten jest szczególnie ważny w kontekście wdowieństwa, zwłaszcza w odniesieniu do starszych kobiet. W porównaniu do wdowców i mężatek starsze wdowy mają z reguły wyższe ryzyko doświadczania trudnej sytuacji finansowej. Powstaje tu jednak pytanie, co właściwie oznacza zła czy też dobra sytuacja finansowa. Co same wdowy rozumieją pod tymi pojęciami? Udzielenie odpowiedzi na te pytania stanowi cel niniejszego artykułu. Jest to o tyle istotne, że jedynie dysponując szczegółową i rzetelną wiedzą na temat problemów finansowych owdowiałych starszych kobiet, można podejmować efektywne działania na rzecz wspierania ich w godnym przeżywaniu jesieni życia. (fragment tekstu)