Koniunktura w budownictwie : I kwartał 2023: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Ratuszny, Ewa; Walczyk, Konrad (Koniunktura w Budownictwie, 2023)
W I kwartale 2023 r. wskaźnik koniunktury w budownictwie IRG SGH (IRGCON) ma ujemną wartość, -14,3 pkt, niższą o 1,0 pkt od wartości z poprzedniego kwartału i o 6,8 pkt od wartości odnotowanej w I kwartale 2022 r. Obecny poziom aktywności budowlanej jest niższy niż w pierwszym kwartale 2020 r., tj. na początku pandemii COVID-19, który wyniósł wówczas -11 pkt. Wysokie ceny nośników energii oraz surowców i materiałów budowlanych, ograniczenia w ich dostawach, wzrost stóp procentowych i spadek popytu na nieruchomości to główne przyczyny niekorzystnej koniunktury w budownictwie(fragment tekstu)