Koniunktura w budownictwie : III kwartał 2023: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Ratuszny, Ewa; Walczyk, Konrad (Koniunktura w Budownictwie, 2023)
W III kwartale 2023 roku wskaźnik koniunktury w budownictwie IRG SGH (IRGCON) osiągnął ujemną wartość -4,6 pkt, niższą o 5,4 pkt od wartości z poprzedniego kwartału i o 3,3 pkt niższą niż w III kwartale 2022 r. Obecna wartość wskaźnika jest również niższa od średniej z trzech trzecich kwartałów sprzed pandemii (tj. z lat 1997-1999), która wynosi 17,2 pkt. Dekoniunktura w branży budowlanej wynika przede wszystkim z wysokich kosztów produkcji (wysokich cen surowców i materiałów, kosztów pracy i obsługi kredytów), przekładających się na wzrost cen usług budowlanych, oraz z niepewności co do wielkości popytu mieszkaniowego w przyszłości. Pewne nadzieje na poprawę sytuacji zakłady budowlane wiążą z uruchomionym 1 lipca br. programem dopłat do kredytu hipotecznego. (Fragment tekstu)