Koniunktura w budownictwie : II kwartał 2018: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Podgórska, Maria; Ratuszny, Ewa (Koniunktura w Budownictwie, 2018)
W II kwartale 2018 roku ogólny wskaźnik koniunktury w budownictwie (IRGCON) przyjął wartość 28,6, wyższą o 14,2 punktu w stosunku do II kwartału ubiegłego roku. Sezonowym efektem wzrostu aktywności budownictwa w II kwartale jest przyrost wskaźnika koniunktury w stosunku do I kwartału, który obecnie wynosi 25,8 punktów, jest więc mniejszy niż rok i dwa lata temu, a także mniejszy od średniej z ostatnich 10 lat, równej 30,0. Szybki wzrost trendu wskaźnika koniunktury, występujący w ciągu 2017 roku, spadł do zera w I kwartale bieżącego roku, obecnie zaś kierunek trendu zmienił się na malejący. W stosunku do poprzedniego kwartału wskaźnik koniunktury sektora prywatnego zwiększył się o 24 punkty, publicznego zaś o 37 punktów. Bardzo niskie wskaźniki występują w grupach zakładów małych - przy zatrudnieniu do 20 osób wskaźnik wynosi 5,0, w tym dla firm prywatnych zatrudniających do 10 osób tylko 1,4.(fragment tekstu)