Koniunktura w budownictwie : III kwartał 2022: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Podgórska, Maria; Ratuszny, Ewa (Koniunktura w Budownictwie, 2022)
Mimo sezonu letniego, z reguły korzystnego dla branży budowlanej, w III kwartale 2022 roku wskaźnik koniunktury w budownictwie IRG SGH (IRGCON) ma ujemną wartość -1,3 pkt, niższą o 4,8 pkt niż w poprzednim kwartale i o 8,4 pkt niż w III kwartale 2021. Obecna koniunktura w budownictwie wciąż jest znacząco gorsza niż w latach 2017-2019, poprzedzających pandemię, dla których średnia wartość wskaźnika koniunktury z III kwartału wynosi 17,2 pkt. Wpływ na to ma zapewne ogólna niepewność związana z gospodarczymi konsekwencjami pandemii, szybko rosnącą inflacją oraz wojną w Ukrainie. Ponadto, w związku z podwyższeniem stóp procentowych nastąpiło obniżenie zdolności kredytowej potencjalnych nabywców nieruchomości.(fragment tekstu)