Koniunktura w handlu : I kwartał 2021: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Majchrzak, Katarzyna (Koniunktura w Handlu, 2021)
Koniunktura w handlu w I kwartale 2021r. poprawiła się. Wartość wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGTRD) zwiększyła się w ciągu kwartału o 13,4pkti wynosi 4,6pkt. Jest wyższa od średniej dla pierwszego kwartału z ostatnich dziesięciu lat (wynosi ona 3,9pkt) oraz od poziomu odnotowanego przed rokiem (0,8pkt w I kwartale 2020r.).2. Wzrost wartości wskaźnika odnotowano dla wszystkich grup przedsiębiorstw klasyfikowanych wg liczby zatrudnionych. Największy,tj. o 28,6 pkt,dla zakładów zatrudniających od 51 do 100 osób, a najmniejszy,o 8,6pkt,dla dużych firm,zatrudniających powyżej 100 osób. Niemalże dla wszystkich grup wartość wskaźnika jest dodatnia.Wyjątek stanowiły małe przedsiębiorstwa,zatrudniające do 20 osób, dla których -pomimo odnotowanego wzrostu -wartość wskaźnika koniunktury pozostała ujemna(-0,6pkt).(fragment tekstu)