Koniunktura w handlu : III kwartał 2021: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Majchrzak, Katarzyna (Koniunktura w Handlu, 2021)
Koniunktura w handlu w III kwartale 2021r. pogorszyła się. Wartość wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGTRD) zmniejszyła się w ciągu kwartału o 5,7 pkt i wynosi 0,3 pkt. Jest jednak wyższa od średniej dla trzeciego kwartału z ostatnich dziesięciu lat (wynosi ona -0,8pkt) oraz od poziomu odnotowanego przed rokiem (-4,8 pkt w III kwartale 2020r.) Wciągu kwartału odnotowano spadek wartości wskaźnika dla wszystkich grup przedsiębiorstw, niezależnie od liczby zatrudnionych; największy dla przedsiębiorstw zatrudniających od 51 do 100 osób (z poziomu 3,3 pkt do -10,1pkt) oraz firm o zatrudnieniu do 20 osób (z 8,3pkt do 0,6 pkt). W przypadku pozostałych grup zakładów spadki były łagodniejsze (dla zatrudniających od 21 do 50 pracowników z -1,5 pkt do -2,3 pkt,a dla zatrudniających powyżej 100 osób z 14,9 pkt do 10,7 pkt)(fragment tekstu)