Koniunktura w handlu : IV kwartał 2021: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Majchrzak, Katarzyna (Koniunktura w Handlu, 2021)
1. Koniunktura w handlu w IV kwartale 2021 r. pogorszyła się. Wartość wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGTRD) zmniejszyła się w ciągu kwartału o 6,0 pkt i wynosi -5,7 pkt. Jest zbliżona do średniej dla trzeciego kwartału z ostatnich dziesięciu lat (wynosi ona -6,0 pkt), a zarazem wyższa od poziomu odnotowanego przed rokiem (-8,8 pkt w IV kwartale 2020 r.). 2. W ciągu kwartału odnotowano spadek wartości wskaźnika dla wszystkich grup przedsiębiorstw, niezależnie od liczby zatrudnionych; największy dla przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 100 osób (z poziomu 10,7 pkt do 1,1 pkt) oraz firm o zatrudnieniu do 20 osób (z 0,6 pkt do -6,5 pkt). W przypadku pozostałych grup zakładów spadki były łagodniejsze (dla zatrudniających od 51 do 100 osób z -10,1 pkt do -10,3 pkt, natomiast tych zatrudniających od 21 do 50 pracowników z -2,3 pkt do -5,2 pkt).(fragment tekstu)