Koniunktura w handlu : I kwartał 2023: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Majchrzak, Katarzyna; Olejnik, Łukasz (Koniunktura w Handlu, 2023)
Koniunktura w handlu w I kwartale 2023 r. poprawiła się. Wartość wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGTRD) zwiększyła się w ciągu kwartału o 9,3 pkt i wynosi -3,6 pkt. Pomimo wzrostu, jest niższa od średniej dla pierwszego kwartału z ostatnich dziesięciu lat (wynosi ona 4,5 pkt) oraz od poziomu odnotowanego przed rokiem (0,3 pkt w I kwartale 2022 r.).(fragment tekstu)