Koniunktura w handlu: III kwartał 2023: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Majchrzak, Katarzyna; Olejnik, Łukasz (Koniunktura w Handlu, 2023)
W trzecim kwartale 2023 r. na polską gospodarkę w dalszym ciągu wpływ ma inwazja Rosji na Ukrainę i jej konsekwencje, w tym przede wszystkim napływ uchodźców, kryzys energetyczny i przerwanie łańcuchów dostaw produktów z Rosji, Białorusi i Ukrainy. W lipcu sprzedaż detaliczna w cenach stałych wzrosła w porównaniu z czerwcem o 1,9%, jednak w ujęciu rok do roku odnotowano spadek o 4,0%. Największe roczne spadki realnej wartości sprzedawanych towarów miały miejsce w następujących grupach: „Prasa, książki, pozostała sprzedaż w wyspecjalizowanych sklepach” (13,6%), „Meble, rtv, agd” (11,6%) i „Pozostałe” (11,4%). Wzrost odnotowano jedynie w grupie „Pojazdy samochodowe, motocykle, części” (3,8% r/r)1. Pogorszenie się koniunktury w handlu wewnętrznym potwierdzają wyniki badania przeprowadzonego w lipcu i pierwszych dniach sierpnia przez IRG SGH. Wartość wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGTRD) zmniejszyła się w porównaniu z II kwartałem o 11,9 pkt i wynosi obecnie -3,1 pkt. Jest zarazem niższa od średniej dla trzecich kwartałów z ostatnich dziesięciu lat (wynosi ona -2,1 pkt), choć wyższa od poziomu odnotowanego przed rokiem (-11,2 pkt w III kwartale 2022 r.). Spadek wartości wskaźnika koniunktury wynika z obniżenia się wartości dwóch jego składowych: prognozowanego wolumenu sprzedaży oraz planowanych zakupów krajowych i zagranicznych, jak również ze wzrostu wartości trzeciej składowej, tj. stanu zapasów. (fragment tekstu)