Koniunktura w handlu : II kwartał 2021: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Majchrzak, Katarzyna (Koniunktura w Handlu, 2021)
Koniunktura w handlu w II kwartale 2021r. poprawiła się. Wartość wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGTRD) zwiększyła się w ciągu kwartału o 1,4 pkt i wynosi 6,0 pkt. Jest wyższa od średniej dla drugiego kwartału z ostatnich dziesięciu lat (wynosi ona -0,8pkt) oraz od poziomu odnotowanego przed rokiem (-28,8pkt w II kwartale 2020r.).2. Wciągu kwartału wzrost wartości wskaźnika odnotowano dla przedsiębiorstw zatrudniających do 20 osób (z poziomu -0,6 pkt do 8,3 pkt) oraz firm o zatrudnieniu ponad 100 osób (z 1,5 pkt do 14,9 pkt). Dla pozostałych grup przedsiębiorstw odnotowano spadki: dla firm zatrudniających od 21 do 50 pracowników z 7,6 pkt do -1,5 pkt,a dla zatrudniających od 51 do 100 osób z 16,7 pkt do 3,3 pkt.(fragment tekstu)