Koniunktura w przemyśle : czerwiec 2023: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Adamowicz, Elżbieta; Walczyk, Konrad (Koniunktura w Przemyśle, 2023)
W czerwcu ogólny wskaźnik koniunktury IRG SGH (IRG IND) zwiększył swoją wartość w porównaniu z majem o 11,3 pkt. Wynosi ona obecnie -0,4 pkt i jest wyższa od wartości sprzed roku o 8,2 pkt. O poprawie koniunktury informują zakłady prywatne i publiczne. Wartość wskaźnika koniunktury dla firm prywatnych wzrosła o 9,5 pkt, do poziomu -1,6 pkt. Jest wyższa od wartości sprzed roku o 9,2 pkt. Dla przedsiębiorstw publicznych wartość wskaźnika wzrosła o 36,3 pkt i wynosi 14,5 pkt. Jest niższa od wartości sprzed roku o 5,9 pkt.