Koniunktura w przemyśle : kwiecień 2022: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Adamowicz, Elżbieta; Walczyk, Konrad (Koniunktura w Przemyśle, 2022)
Pogorszenie się koniunktury w przemyśle przetwórczym było krótkotrwałe. W kwietniu wartość wskaźnika koniunktury IRGIND wyniosła 3,1 pkt, o 5,8 pkt więcej niż w marcu. Jest obecnie wyższa od wartości sprzed roku o 1,6 pkt. Poprawę koniunktury odnotowały firmy prywatne i publiczne. Wartość wskaźnika koniunktury dla firm publicznych zwiększyła się o 11,5 pkt i wynosi 14,1 pkt. Jest wyższa od wartości sprzed roku o 17,9 pkt. Dla sektora prywatnego wartość wskaźnika wzrosła o 5,6 pkt do poziomu 2,5 pkt. Jest o 0,6 pkt wyższa od wartości sprzed roku. (fragment tekstu)