Koniunktura w przemyśle : kwiecień 2023: Badania Koniunktury Gospodarczej Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH - Adamowicz, Elżbieta; Walczyk, Konrad (Koniunktura w Przemyśle, 2023)
W kwietniu ogólny wskaźnik koniunktury IRG SGH (IRGIND) zmniejszył swoją wartość względem marca o 3,6 pkt. Wynosi ona obecnie -7,1 pkt i jest niższa od wartości sprzed roku o 10,2 pkt. Pogorszenie się koniunktury odnotowały firmy prywatne i publiczne. Wartość wskaźnika koniunktury dla firm prywatnych zmalała o 4,0 pkt, do poziomu -5,6 pkt. Jest niższa od wartości z kwietnia ub.r. o 8,1 pkt. Dla przedsiębiorstw publicznych wartość wskaźnika obniżyła się o 15,3 pkt i wynosi -42,6 pkt. Jest niższa niż rok temu o 56,7 pkt.(fragment tekstu)