Organizacyjny system komunikacyjny i jego instrumenty w kontekście relacji kooperacyjnych - Chomicki, Michał (Organizacja i Kierowanie, 2019)
Celem artykułu jest wskazanie relacji między charakterystyką systemu organizacyjnej komunikacji polskich przedsiębiorstw a korzystnością ukształtowania relacji kooperacyjnych z dostawcami, odbiorcami i konkurentami. Jego teoretyczną część poświęcono identyfikacji roli relacji kooperacyjnych we współczesnym środowisku gospodarczym i opisie koncepcji systemu komunikacji organizacyjnej, w tym jego wpływu na współpracę między przedsiębiorstwami. Część empiryczną poświęcono opisowi przeprowadzonych badań i interpretacji ich wyników. W badaniu wykorzystano wskazania respondentów na temat dominujących cech systemu komunikacji organizacyjnej i jego instrumentów stosowanych w organizacji oraz wskazania na poziom korzystności ukształtowania relacji spółdzielczych z dostawcami, klientami i konkurentami (w obszarze relacji koopetycji). W ramach metod statystycznych wykorzystano testy niezależności chi-kwadrat, aby wykazać występujące zależności. Podsumowując, można stwierdzić, że istnieją cechy, które opisują organizacyjne systemy komunikacyjne przedsiębiorstw z korzystnie ukształtowanymi relacjami oraz instrumenty, których wykorzystanie lub brak ich implementacji wskazuje na większe prawdopodobieństwo utrzymania korzystnych relacji kooperacyjnych.