Korzyści i zagrożenia automatyzacji procesów księgowych korzyści i zagrożenia automatyzacji procesów księgowych - Jabłoński, Marek; Ziębicki, Bernard (Organizacja i Kierowanie, 2019)
Automatyzacja procesów księgowych jest nowym, dynamicznie rozwijającym się, zjawiskiem w obszarze usług z zakresu obsługi finansowej firm. Rozwiązanie to wiąże się z szeregiem korzyści biznesowych, ale także tworzy pewne zagrożenia. Wymaga również dostosowania systemu informacyjnego, związanego z procesem księgowania. Celem artykułu jest przedstawienie istoty funkcjonowania tego typu rozwiązań oraz ich korzyści i zagrożeń, w świetle dotychczasowych badań. Główną metodą badawczą artykułu była analiza źródeł wtórnych w formie raportów badawczych firm konsultingowych, monitorujących rozwój omawianego zjawiska, jak: Deloite, Erst & Young, KPMG, McKinsey. Analizie podane zostały m.in. takie raporty, jak: „Global Shared Services 2017”; „The robots are coming”, “Rise of the robots”, “A Future that works: automation, employment and productivity”. W artykule wykorzystano również wyniki wywiadów z pracownikami krakowskich centrów usług wspólnych.